Cu toţii am auzit de implantul dentar, despre cât de uşor înlocuieşte un dinte natural şi mai ales despre cum putem evita protezele mobile cu ajutorul lui.

Cu toate acestea, există însă pacienţi care resimt teamă faţă de procedura de implantare deoarece ea este, în sine, tot o intervenţie chirurgicală. De aceea ne propunem să “spargem” bariera tăcerii şi să îţi prezentăm câteva fapte ce fac această procedura uşor de ales şi mai ales de înţeles:

Scurt istoric

Implanturile dentare au devenit deosebit de populare în rândurile pacienţilor datorită esteticii şi longevităţii ce pot fi comparate oricând cu cele ale dinţilor naturali. Meritul în dobândirea renumelui îl are însă materialul din care este confecţionat implantul, şi anume TITANUL. Deoarece titanul este natural compatibil cu ţesutul osos alveolar, acesta formează celule osoase noi ce aderă la implant şi favorizează integrarea în noul mediu. Rezultatul este o legătură puternică şi durabilă – astfel se explică avantajele estetice şi funcţionale atât de agreate de pacienţi.

1. Este o procedura de rutină cu un succes raportat de 98 – 99%

Sigur, atenţia oricărui pacient se îndreaptă spre acel 1-2% şi, din păcate, rareori întreabă de ce există şi ce reprezintă această rată de eşec.

“Procentul de eşec raportat se datorează de obicei nerespectării contraindicaţiilor postchirurgicale de către pacienţii neglijenţi.”

Acestea se extind de la interzicerea cu stricteţe a fumatului până la o pauză în consumarea lactatelor şi altor alimente dăunătoare plăgii pe perioada refacerii.

Da, implantarea este o intervenţie chirurgicală, însă nu cauzează disconfort şi este minim invazivă. Tehnologia de ultimă generaţie ne ajută să determinăm poziţia exactă a viitorului implant cu un nivel de acurateţe ce elimină orice întârziere a procedurii. Se folosesc aparate de radiologie şi imagistică CT pentru a determina locaţia exactă a fiecărui implant în parte şi se alcătuieşte un dosar al pacientului ce conţine inclusiv o privire ‘’în secţiune’’ imortalizată digital cu cadru cu cadru.

Odată culese aceste date, se confecţionează un ghid chirurgical din material inert ce va direcţiona medicul implantolog exact către zona de interes pentru formarea noului canal.

2. Uită de durere! Implantarea se face sub anestezie!

Inserarea unui implant este de multe ori mai uşoară decât extracţia unui dinte. Asta pentru că nu există legăturile formate dintre dintele natural şi mediul intern,nu se riscă a se ‘’trage’’ de nimic iar medicul tău se asigura înainte că terenul de implantare este solid şi gata de inserarea implantului.

“Cu ajutorul unui anestezic local, dentistul va “amorţi” ţesuturile din zona vizată pentru implantare, în timp ce pacientul rămâne conştient şi nu resimte durere.”

În cazul în care pacientul doreşte, medicul îi poate administra o uşoară medicaţie de calmare înainte de începerea procedurii.

3. Implantarea este completă! Ce urmează?

Disconfortul este practic inexistent. Datorită implanturilor autofiletante de ultima generaţie şi a ghidului chirurgical confecţionat pentru fiecare pacient în parte – incizia şi sacrificul de ţesut sunt practic minime şi controlate.

“Deşi unii pacienţi se aşteaptă la senzaţii neplăcute, medicaţia prescrisă de medic face ca etapa de vindecare să fie lipsită de durere.”

Aceasta trebuie administrată doar pe perioada recomandată de medic conform schemei de tratament. În cele mai multe cazuri, administrarea unui medicament antiinflamator precum ibuprofenul este suficientă pentru asigurarea unei stări plăcute a pacientului.

În scurt timp, medicul dentist va fixa coroana temporară pentru a asigura estetica dar şi pentru a menţine o ‘’fereastră’’ de control către zona implantării. Apoi urmează coroana permanentă. Această este confecţionată din materialul ales de pacient împreună cu medicul protetician în funcţie de culoarea dinţilor naturali şi look-ul dorit.

Ambele coroane asigură, în etape diferite, estetica dorită pentru mulţi ani de acum încolo.

Sperăm că ţi-am făcut temerile să dispară şi te aşteptăm în secţiunea de comentarii pentru alte întrebări despre implantul dentar.