13.08.2022, 04:13

Zâmbetul ne face să ne simţim bine şi comunică celor din jur emoţii pozitive. Pacienţii care îşi pierd abilitatea de a zâmbi încep să manifeste, conform studiilor, o stare de spirit vizibil afectată: nu mai sunt la fel de receptivi la glume sau discuţii în general, îşi acoperă zâmbetul cu mâinile, zâmbesc fals,etc. Problemele pe care aceştia încearcă să le ascundă sunt,de obicei:

  • Dinţi pătaţi sau/şi decoloraţi
  • Dinţi fracturati/abrazati/nealiniaţi cu dinţii vecini
  • Spaţii deranjante între dinţi/ dinţi uşor rotaţi

ce sunt fațetele de porțelan?

Faţetele dentare,aşa numitele “veneers”, sunt, de fapt, nişte carcase extrem de subţiri realizate individual pentru fiecare pacient în parte. Acestea sunt plasate pe suprafaţa frontală a dinţilor,conferindu-le o nouă “faţă”.

Pentru că faţetele tale să aibă conturul dinţilor naturali şi să formeze un zâmbet armonios,poate fi necesar ca dentistul tău să şlefuiască un strat minimal de smalţ, să “prepare” dinţii (PREP) pentru noile elemente. Acestea pot fi fixate totuşi şi direct pe dintele natural, fără a fi nevoie de şlefuire (NO PREP). Medicul şi pacientul decid împreună varianta aleasă, în funcţie de cât de mari sunt dinţii şi ce ofertă de spaţiu prezintă, dar şi în funcţie de forma şi mărimea finală dorite. Faţetele îţi pot schimba sau îmbunătăţi următoarele caracteristici:

culoarea

Culoarea dinţilor se schimbă de-a lungul anilor, aceştia tinzând să îngălbenească pe măsură ce creştem. Unii pacienţi acuză modificări de culoare, de exemplu,după tratamentul cu antibiotice (tetraciclină) în copilărie.

În egală măsură,alegerile pe care le facem în alimentaţie şi în stilul nostru de viaţă ne pot schimba culoarea dinţilor: vinul roşu,cafeaua sau ceaiul sunt factori bine cunoscuţi pentru colorarea/pătarea acestora. Ca şi obicei nociv, fumatul se situează în continuare pe primul loc în îngălbenirea dinţilor, întreţinerea plăcii bacteriene şi apariţia problemelor parodontale.

Albirea dentară ajută în tratarea acestor probleme, însă şi aceasta depinde mult de punctul de plecare,de nivelul la care acestea s-au extins. De exemplu, dinţii coloraţi excesiv nu vor putea atinge niciodată o culoare ideală cu ajutorul unei simple albiri.

Faţeta din porţelan are însă abilitatea de a masca defectele de culoare şi permite astfel trecerea uşoară de la o culoare la alta, chiar şi la nuanţe mult mai deschise.

forma

Dinţii noştri pot arăta scurtaţi,abrazati sau ‘’franjuraţi’’ la nivelul muchiilor. La polul opus, dinţii tineri prezintă margini mai rotunjite. Cu ajutorul faţetelor, medicul tău poate contura muchiile pentru un look întinerit ce se păstrează în timp. Unii pacienţi bărbaţi percep însă rotunjimea dinţilor ca o trăsătură mai degrabă feminină şi doresc muchiile dinţilor mai drepte.

Avantajul major al faţetelor este că poţi schimba şi ajusta aproape orice, nu numai culoarea, dar şi forma. Este un efort de colaborare între tine şi medicul tău dentist, în care tu joci un rol important!

mărimea

Uneori tot ce te ţine departe de un zâmbet perfect este faptul că dinţii tăi sunt, efectiv, prea mici. Fie că au fost dintotdeauna aşa sau au suferit modificări în urma unor probleme dentare netratate,obieciuri vicioase sau traumatisme,rezultatul este unul supărător.

Cu ajutorul faţetelor poţi schimba însă mărimea dinţilor tăi după propriul plac, atâta timp cât nu se riscă modificarea contactelor dentare şi ,deci, afectarea ocluziei. Unii pacienţi optează pentru o modificare minoră, alţii îşi doresc dinţii pur şi simplu mai mari. Comunică cu dentistul tău şi veţi putea stabili împreună care este dimensiunea optimă pentru ţine.

Bineînţeles,dacă dinţii sunt profund afectaţi şi există pierderi mari de substanţă dentară, este vital să fie tratată mai întâi cauza acestora (protetică). Astfel poţi opta pentru o coroana de porţelan ce acoperă întregul dinte şi îi întăreşte semnificativ structura.

spațiul dintre dinți

Dacă doreşti să închizi spaţiile dintre dinţi (de exemplu un spaţiu între doi dinţi frontali) există mai multe variante de a o face:

În cazul în care aceştia sunt foarte depărtaţi şi/sau sever înclinaţi, poţi apela la tratamentul ortodontic ce are ca rezultat aducerea lor unul lângă altul şi îndreptarea acestora.

Faţetele dentare pot corecta şi ele uşor poziţia dinţilor, îmbunătăţind culoarea şi forma lor în acelaşi timp.
O soluţie completă poate fi tratamentul ortodontic combinat cu uşoare corecţii din faţete pentru cele mai bune rezultate.
Îţi dorim un zâmbet imaculat şi te aşteptăm în secţiunea de comentarii pentru alte întrebări despre faţete.

Call Now Button