13.08.2022, 04:15

Caria dentară, cea mai des întâlnită afecțiune din domeniul stomatologiei, descrie momentul în care bacteriile afectează și deci perforează substanța dură dentară (smalțul). Menționăm că smalțul este cel mai dur țesut din întreg organismul uman.

Cauzele sunt multiple, de cele mai multe ori fiind legate de igienă precară a pacientului. Hollywood Smile oferă diferite manevre și programe de profilaxie.

În cazul lipsei tratamentului OTR (odontoterapie reastauratorie), procesul carios proliferează și afectează stratul de dentină, iar apoi chiar și pulpa dentară, deoarece dintele nu se mai poate apăra suficient prin reacția de depunere a dentinei secundare. Acest stadiu este marcat mai ales de dureri și necesită tratament endodontic.

Procesul carios este o afecțiune prezentă atât pe dinții permanenți, cât și la cei ”de lapte” (dentiție temporară). Cei mai carioactivi pacienți sunt copiii și persoanele de vârsta a treia.

simptomatologia cariei

Simptome:

  • sensibilitate dentară la alimente fierbinți, foarte reci, acidulate sau dulci pentru câteva minute; când procesul carios se complică durerea devine mai violentă și se prelungeste cu ore/zile
  • pete de culoare închisă
  • zone retentive, cavitare
  • sângerări gingivale
  • papilă interdentară inflamată, sângerândă

Cariile incipiente prezintă, conform studiilor, o reversibilitate. Aceasta poate fi sporită cu ajutorul unor agenți adjuvanți și remineralizanți precum fluorul.

Daca procesul carios a trecut însă de acest stadiu și a proliferat spre țesturile subiacente (dentină, pulpă dentară), aceasta reversibilitate dispare. În acest caz, singurul mod prin care evoluția cariei poate fi oprită este eliminarea țesutului afectat. Disciplina responsabilă cu eliminarea acestui țesut degradat și restaurarea dintelui în cauză se numeste OTR (odontoterapie restauratorie).

inlay

La Hollywood Smile, urmărim ca prepararea cavitaților necesare să fie cât mai puțin invazivă pentru pacient prin a conserva cât mai mult structura restantă sănătoasă. Dacă procesul carios a fost însă de dimensiuni considerabile, tehnicile conservatoare nu mai pot fi de folos. În acest caz avem cavitați de dimensiuni generoase și propunem ca soluție INLAY-urile confecționate cu mare precizie cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM ce permit o adaptare ireprosabilă în cavitatea preparată de medicul stomatolog.

materiale compozite

Obturațiile definitive propuse pacientului pot fi făcute cu material compozit, cu ajutorul tehnicii adezive. Aceasta presupune un acid menit să pregătească zona curațată, respectiv un adeziv (bonding) menit să creeze legătura dintre structura dentară și materialul rașinic propriu-zis. Acest scurt procedeu generează un teren de adeziune temporar, unde se va plasa materialul compozit. Acesta, prin polimerizare, aderă chimic la zona tratată și se fixează astfel în cavitate.

Materialele compozite folosite de noi sunt de cea mai bună calitate și oferă o mare varietate de nuanțe, astfel încât pacientul are întotdeauna la dispoziție nuanța propriului dinte.

Rezultatul este o obturație fizionomică practic invizibilă în surâs, ca și cum dintele nu a fost afectat niciodată de carie.

Funcție de situația clinică (zone laterale invizibile în surâs, nefizionomice, ce absorb mari presiuni masticatorii), se poate opta pentru obturațiile cu amalgam, exclusiv în zonele în care nu se vor vedea. Acest material, deși folosit de mult timp, se dovedește rezistent la cele mai mari forțe masticatorii/alimente casante.

PREȚURI

PROCEDURA
PRET LEI
Obturatie (plomba) zona laterala 1 sau 2 suprafete
200
Obturatie (plomba) 2 sau mai multe suprafete
250
Obturatie (plomba) zona frontala
250
Coafaj direct/indirect
100
Call Now Button